Mladom timu dva milijuna kuna za istraživanja inovativnih površina i materijala

ožujak 11, 2016.

Zahvaljujući europskom projektu vrijednom 2 milijuna kuna Institut Ruđer Bošković (IRB) zaposlio je petero mladih istraživača koji će raditi na međunarodno relevantnim istraživanjima inovativnih površina i materijala pod vodstvom vrhunskih mentora dr. sc. Davida Smitha, dr. sc. Nađe Došlić i dr. sc. Damira Kralja i prof. dr. Ane-Sunčane Smith.

Madi tim MIPoMata

Projekt ''Mreže za profesionalno usavršavanje mladih znanstvenika u interdisciplinarnim istraživanjima inovativnih površina i materijala (MIPoMat)'' omogućit će mladim istraživačima dr. sc. Aurori Ponzi, Nataši Vučemilović-Alagić, Zlatku Brkljači, Zoranu Miličeviću i Marinu Sapunaru da steknu kompetitivna znanja u sferi visoko-konkurentnog i tehnološki primjenjivog smjera istraživanja inovativnih površina i materijala. Ova istraživanja objedinjuju znanja iz fizike, biologije, računalne kemije i znanost o materijalima.

Razvoj teorijskih i eksperimentalnih pristupa u proučavanju međudjelovanja bioloških molekula s anorganskim površinama omogućuje ciljanu sintezu biološki inspiriranih  materijala s naprednim svojstvima, koji se primjenjuju u svijetu elektronike, optike, komunikacije te medicinske i farmaceutske industrije.

Uspjeh ovakvih istraživanja je moguć isključivo kroz interdisciplinarni napor koji u ovom slučaju spaja eksperimentalni razvoj površina i materijala, razvoj procesa proizvodnje uzoraka, simulacije procesa apsorpcije i stvaranja filma na površini,  te razvoj mikroskopskih proba i modela. To će u konačnici omogućiti vizualizaciju procesa apsorpcije i difuzije molekula na površini čime se cijeli proces može optimizirati u znanstvene i industrijske svrhe.

Uz rad u laboratoriju, mladi istraživači stipendisti imat će priliku usavršavati se putem kraćih boravaka na uglednim istraživačkim institucijama u inozemstvu poput Friedrich-Alexander Universität Erlangen - Nürnberg te sudjelovati na znanstvenim skupovima i radionicama, čime će se stvoriti preduvjeti za njihovo lakše uključivanje u Europski istraživački prostor.

Uz sudjelovanje u međunarodno priznatim istraživanjima cilj ovog projekta je omogućiti svestrano obrazovanje mladih istraživača, te razvoj njihovih voditeljskih i poduzetničkih vještina, kao i priprema mladih stručnjaka za suradnju s komercijalnim sektorom i Hrvatskom privredom.

Projekt MIPoMat u potpunosti financira Europska unija i to u sklopu Operativnog programa Razvoj ljudskih potencijala, a u okviru Europskog socijalnog fonda.